Čaj o páté #8: Raději tmavý rohlík. | ZONE4YOU
733 735 373 info@zone4you.cz

Mýtus č. 8: Tmavé pečivo je zdravější než to bílé

Občas mi připadá, že kdybych přišel do banky s bílým rohlíkem, pohodlně bych ji vyloupil. Až tak je dnes rozšířený názor na to, jak strašně špatné a obávané je bílé pečivo, nedejbože dokonce rohlík.

“Já už ale bílé pečivo vůbec nejím.” Věta, kterou slýchám velice často. Bohužel, barva pečiva není rozhodující, což je trochu škoda. Mnohem důležitější je glykemický index dané potraviny.

Co je glykemický index (GI)?

Glykemický index udává změnu hodnoty krevního cukru po konzumaci potraviny obsahující sacharidy. Čím rychleji se sacharidy z potravy vstřebají do krve, tím je hodnota glykemického indexu vyšší a naopak.iDělíme ho do tří kategorií: nízký = 0–55, střední = 56–69 a vysoký = 70+.

Laicky řečeno – konzumací rafinovaných sacharidů (což může být třeba takový rohlík nebo kaiserka) se vylučuje velké množství inzulínu. Ten snižuje hladinu cukru v krvi a právě to vnímáme jako pocit hladu. Samozřejmě máme opět chuť na “sladké” a dostáváme se tak do začarovaného kruhu.

Glykemický index vybraných potravin:

Potravina

Glykemický Index (GI)

Pšeničný chléb 100
Bageta 95
Rýžový chlebíček 82
Bezlepkový chléb 79
Kaiserka 73
Bílý rohlík

70

 

Tmavá kaiserka a bílý rohlík jsou v podstatě dvě velice podobné potraviny. Liší se opravdu minimálně. Glykemický index mají také podobný. Kaiserka má GI 73 a bílý rohlík 70.

Pokud si tedy kupujete tmavé bulky za účelem zdravějšího stravování, věřte, že je to jen bílý rohlík obarvený barvivem, který má jiný tvar a je posypán semínky.

Co mám ale jíst, když ne pečivo?

Pokud z nějakého důvodu trváte na tom, mít pečivo ve svém jídelníčku, doporučuju pečivo celozrnné. Ale opravdu celozrnné. To bohužel ve většině supermarketů nenajdete. Vhodná alternativa je proto třeba chléb žitný.

Pokud dokážete bez pečiva žít, jednoduše ho nahraďte zeleninou :).

Ve výsledku je to ale stejné jako s čímkoliv jiným – všeho moc škodí. Pokud aktivně sportujete a vaše stravování má hlavu a patu, kousek pečiva vám nemůže absolutně uškodit.

Občasný rohlík ještě nikoho nezabil :).

Máte nějaké otázky? Napadá vás něco, o čem byste si chtěli přečíst příště? Nechte komentář, napište e-mail (trubiroha@zone4you.cz), nebo mě prostě potkejte ve fitku a navrhněte si další díl podle sebe :).